Kuinka tunnistaa paras ostettava yritys?  Alustava due diligence.

Kuinka tunnistaa paras ostettava yritys? Alustava due diligence.

Alustavan due diligence -tarkistuksen tavoitteena on oppia riittävästi yrityksestä, jotta pysty päättämään kannattaako yrityksestä tehdä ostotarjous vai ei. Toisin kuin varsinainen due diligence, yksityiskohtainen prosessi, joka tapahtuu juuri ennen oston suorittamista, alustava due diligence suoritetaan haku- ja löytövaiheessa, kun määritetään, sopivatko yritykset ostoperusteisiisi. Olet etsimässä parasta ostetavaa yritystä ja olet jo ehkä löytänyt useita kiinnostavia yrityksiä, mutta tarvitset tavan karsia ne muutamaan parhaaseen mahdollisuuteen. Alustava due diligence on prosessi, jolla tutkitaan ja arvioidaan näitä yrityksiä, jotta pystyt päättämään jos ne ansaitsevat käsittelyn tiheämmällä kammalla.

Alustavan due diligence -tarkistuksen, joka koskee pienyrityksen ostamista, tulisi sisältää:

 

Lähtökohtien selvittäminen

Ennenkuin aletaan etsimään potentiaalisesti ostettavia yrityksiä, on hyvä pysähtyä pohtimaan omia lähtökohtia ja kysyä iteltään oikeita kysymyksiä. Muutamia harkittavia kysymyksiä ovat esimerkiksi:

  • Onko ostettava yhtiö nuori kasvuyritys, toimintaansa vakiinnuttanut hitaasi kasvava yritys vai käänneyhtiö?
  • Onko se sopivan kokoinen? (Liikevaihdolla, henkilöstön lukumäärällä ja hinnalla mitattuna)
  • Onko sinulla tarvittavat taidot johtaa yritystä menestyksekkäästi?
  • Mahdollistaako yritys toimeentulon ja hyväksyttävän ansiotason?
  • Miksi myyjä on myymässä yritystä?

 

Yritysvierailu

Yrityksen ostoa ei voi suorittaa täysin puhelimitse tai internetin välityksellä. Sinun on tavattava yritysvälittäjä ja omistaja henkilökohtaisesti ja suoritettava vierailu yrityksessä. Ja on erittäin mahdollista, että joudut toistamaan tämän vaiheen useamman kerran. Älä kuitenkaan lannistu, jos joudut tapaamaan monia yrittäjiä ja käymään useissa yrityksissä ennen sen oikean löytymistä. Lähtökohtaisesti se voi toimia eduksesi, että olet nähnyt monen tyyppisiä yrityksiä. Tämän vaiheen avulla päädyt saamaan lisätietoja siitä, mistä pidät tai et pidä yrityksissä, joita olet käynyt läpi.

 

Harkitse onko yritys oikea sinulle

Ennen kuin sukellat yrityksen numeroiden maailmaan, kannattaa mielessään varmistua siitä, että tämä on sinua aidosti kiinnostava liiketoimintamahdollisuus. Useimmissa tapauksissa harkitset yrityksiä, jotka vaativat säännöllisen työpanoksesi kentällä operatiivisessa toiminnassa, ja jos yrityksen toiminta tai toimiala ei houkuttele sinua, on sitä epätodennäköisempää, että olet pidemmällä aikavälillä sitoutunut yrityksen kehittämiseen.

Tutki siis yrityksiä ja mieti kuinka sovit yritykseen. Jos et koe olevasi erityisen kiinnostunut tai taitava asioista, joista olisi hyötyä yrityksen liiketoiminnan kehittämisessä, kannattaa todennäköisesti siirtyä tarkastelemaan seuraavaa yritystä.

 

Talouslukujen tarkastelu

Tarkista seuraavat aineistot osana alustavaa due diligence -tarkistusta:

  • Tuloslaskelma
  • Tase
  • Kassavirtalaskelma
  • Laskelma kertyneistä voittovaroista

Ensi silmäykselle se, mitä näissä aineistoissa näet, ei välttämättä vastaa odotuksiasi. Voi vaikuttaa siltä, että yritys on kroonisesti kannattamaton, eikä siihen kannata tutustua syvemmin, tai toisaalta yritys voi näyttää "liiankin kannattavalta" ja pelkäät yrityksen hinnan karanneen liian korkealle. Täytyy kuitenkin muistaa, että useat pienyritykset ja osakkeenomistajat pyrkivät minimoimaan veroja sekä yrityksen, että henkilökohtaisella tasolla. Voi olla, että luvuissa on sisällä sellaisia eriä, jotka eivät liity varsinaiseen ydinliiketoimintaan, kuten sijoitusasuntoja, mönkijöitä ja mökki Levillä, ja näissä tapauksissa tuloslaskelmaa ja tasetta täytyy oikaista, jotta päästään kiinni ydinliiketoiminnan tilaan.

 

Arvioi yrityksen kehittymispotentiaalia

Voit jälleen olla tilanteessa, jossa tarkastelemasiyritys ei näytä menestyvän kovin hyvin, mutta tutkiessasi taustalla olevia tekijöitä tarkemmin, saatat löytää paljon parannusmahdollisuuksia. Jos et pääse selville yrityksen heikkoon tuloskuntoon vaikuttavista tekijöistä, tai et muuten saa täyttä varmuutta yhtiön potentiaalista, kannattaa kyseinen yhtiö tuolloin mahdollisesti ohittaa.

Vaikkakin yrityksiä usein hinnoittellaan historiatietoihin ja menneisiin tuloksiin perustuen, on tärkeää arvioida yrityksen potentiaalia mahdollisen kaupan jälkeen. Ajatuksena voisi ohjeistaa, että kolmekymmentä prosenttia päätöksestäsi ostaa yritys tulee perustua aiempaan tuloksentekokykyyn ja seitsemänkymmentä prosenttia siihen, miten yritys tuottaa tulevaisuudessa ja mitä voit tehdä liiketoiminnan kehittämiseksi.

Yritä kaiken kaikkiaan katsoa yhtiön nykytilan ohi visionäärinä, joka näkee käyttämättömän potentiaalin, jota nykyinen omistaja tai johtaja ei ehkä tunnista. Tämä on se, millä tuotat yritykselle lisäarvoa. Jos yrityksessä tätä potentiaalia ei näytä olevan, on jälleen aika siirtyä eteenpäin. Voit saapua tähän kohtaan useita kertoja ennen kuin löydät sen mahdollisuuden, joka voisi toimia sinulle.

 

Harkitse tarjouksen tekemistä

Kun näkemäsi perusteella alat uskoa, että yritys täyttää asettamasi ostoehdot, on aika tulla hieman vakavammaksi ja päättää, haluatko tehdä tarjouksen. Tämä vaatii tarkempaa tarkastelua yrityksen arvosta ja siitä, pyytääkö nykyinen omistaja kohtuullista hintaa. Pienyrityksen arvo voidaan määrittää monella tapaa ja suosittelemmekin olemaan yhteydessä Easteamin asiantuntijaan luotettavan arvonmäärityksen saamiseksi.

Samuli Luukkainen

Samuli Luukkainen

Yritysjärjestelyt
Rahoitusasiantuntija
050 599 4853
samuli.luukkainen@easteam.fi

Monipuolinen kokemus, joka rakentuu erilaisista organisaatioista ja tehtävistä saadun vankan kokemuspohjan päälle. Vahva osaaminen yritysten rahoitus- ja omistusjärjestelyistä, sekä sisäisen ja ulkoisen laskentatoimen tehtävistä.

Yrityskaupat ja -järjestelyt

Yrityskaupat ja -järjestelyt

Lue lisää

27.09.2020

Asiakaspalvelutrendien tunnistaminen menestyksen lähtöpisteenä

Lue lisää

Asiakas case: Liperin kunta

"Julkissektorin organisaation tulevaisuuden skenaariot luovat pohjan strategiatyön jatkolle."

Priole -kehitysmallin avulla syvennyimme pohtimaan tulevaisuuden tuomien muutostrendien vaikutusta Liperin kunnan elinvoimaan.

Lue lisää