Kaiken 3D-tulostaminen?

Kaiken 3D-tulostaminen?

3D-tulostamisen kehitys

3D-tulostamisen kehitys on ollut huimaa, ja jo nyt 3D-tulostamista hyödynnetään monella eri toimialalla ja eri materiaaleilla. Ensin tuli muovien 3D-tulostaminen, sitten tulostimet tulivat jo parin sadan euron hintaan kauppoihin, ja kohta uutisoitiin ensimmäisestä 3D-tulostetusta muovisesta aseesta, jolla on kyky… no mitä nyt aseilla on tarkoitus tehdä.

Miten 3D-tulostus vaikuttaa maailmaan vaikkapa viiden vuoden kuluttua?

Entäpä sitten metallien 3D-tulostaminen, joka on myös ollut puheissa jo tovin? Soveltuu, ehkä vain ruiskuvalumuotteihin ja pieniin erikoisnippeleihin… eikö…?

Se on juurikin näin… tänään!

Hewlett Packard, eli tuttavallisemmin HP, on vuonna 1939 perustettu yritys, jonka liikevaihto on noin kaksi kertaa Viron bruttokansantuotteen verran. HP on päättänyt laittaa merkittävän osan tuotekehityspanostuksestaan juuri 3D-tulostamiseen. Tuo R&D-budjetin koko tarkoittaa kyseisellä yhtiöllä vuosittain noin 1,5 – 2,0 miljardia dollaria.

HP julkistikin uuden metallien 3D-tulostimen, joka tulee markkinoille vuonna 2020 ensin ennakkotilaajille ja vuonna 2021 laajempaan jakeluun alle 400 000 $ hintaan. Olennaista näissä uusissa laitteissa on se, että ne ovat 50 kertaa nopeampia kuin aiemmat laitteet. Tämä tarkoittaa, että uusien laitteiden tulostusaika on 1-2 tuntia. No, se on edelleen paljon, mutta lopputuote on toisaalta valmis ilman erillisiä välityöstöjä. Kappalekoko kyseisillä laitteilla on vielä vain 40x30x20 cm, mutta mikä mahtaa koko olla 5 vuoden päästä? 80x60x40? Entäpä parin vuoden päästä siitä, 160x120x80, jne.?

 

 

3D-tulostaminen – Mitä se eri toimialueille tarkoittaa?

3D-tulostamisen trendi ei rajoitu ainoastaan metalleihin ja muoviin, vaan 3D-tulostamista voidaan hyödyntää myös monimutkaisempiin materiaaleihin ja isompiin tuotteisiin. Tuoreina esimerkkeinä tästä ovat 3D-tulostetut sarveiskalvo ja minikokoinen sydän, jotka ovat varsin merkittäviä lääketieteellisiä läpimurtoja. Onpa aiemmin uutisoitu myös hiirestä, joka sai terveitä poikasia 3D-tulostetuilla munasarjoilla. Kuinkahan kauan menee, että 3D-tulostamista voidaan hyödyntää lapsettomuushoidoissa?

Miten 3D-tulostus vaikuttaa maailmaan vaikkapa viiden vuoden kuluttua?

Toinen mielenkiintoinen esimerkki 3D-tulostamisen hyödyntämisestä eri toimialueella on 50 asunnon naapurusto, jonka toteutus 3D-tulostamalla aloitetaan vielä tämän vuoden aikana. Projektin tarkoituksena on tarjota edullisia asuntoja vähävaraisille.

3D-tulostamisen yleistymistä ja sen tuomia etuja on siis mahdotonta kiistää!

Tulostimien kehitys tarjoaa tulevaisuudessa varmasti mahdollisuuksia, joita emme osaa vielä edes kuvitella. Erityisesti näin syrjäisessä Suomessa 3D-tulostamisen seurauksena syntyvä välimatkojen ja sijainnin merkityksettömyys tuntuu melko suurelta asialta.

Loppuvinkki!

Jos 3D-tulostaminen ja sen tuomat mahdollisuudet kiinnostavat, kannattaa laittaa seuraavat sivustot seurantaan: 3Dprint.com, Wired ja 3D Printing Industry. Twitterissä aiheesta löytyy esimerkiksi hashtageilla #3dprinting, #3Dprint ja #3Dtulostus.

Me ainakin jäämme innolla seuraamaan, mitä kaikkea mahdollisuuksia 3D-tulostamisen kehittyminen tuo tullessaan!

Muun muassa näiden mahdollisuuksien havaitsemisessa autamme pk-yrityksiä meidän Priole -mallin avulla.

 

Harri Ryynänen
[email protected]
Puh. / WhatsApp +358 40 562 7009